Зміст

Причини, чому забруднюється вода в бутлі

Як відбувається забруднення і «цвітіння» води в бутлі?

Чому використання для пиття неякісної води небезпечне?

Що необхідно зробити для видалення «зелені» в бутлі?

Як запобігти позеленінню бутильованої води?

 

Причини, чому забруднюється вода в бутлі

Зелений наліт на стінках пластикових бутлів утворюється через одноклітинні організми — водорості чи бактерії, які розмножуються під впливом ультрафіолету та тепла, виділяючи хлорофіл. Спори водоростей можуть потрапити в тару через звичайний пил або при будь-якому контакті ззовні, зокрема, коли ви відкриваєте ємність.

Також зелений колір може з'являтися через мінерали у воді, наприклад, міді або заліза, які фарбують воду. Ці мінерали можуть з'являтися у рідині через контакт з трубами, які використовуються для транспортування води.

Як відбувається забруднення і «цвітіння» води в бутлі?

Коли спори потрапляють у воду, водорості починають розмножуватись, за умови, що є світло і тепло, що активує фотосинтез. Клітина водорості виробляє хлорофіл, і на стінках бутля з’являється зелений наліт.

Цей процес зазвичай має сезонний характер і проявляється з квітня по жовтень, під час підвищеної сонячної активності. Взимку, коли світловий день коротший, ця проблема виникає рідше, але з поверненням інтенсивного сонячного світла наліт знову може з'явитися. Якщо тара зберігається в прохолодному темному місці, вірогідність позеленіння знижується.

Чому використання для пиття неякісної води небезпечне?

Вживання забрудненої води може призвести до:

  • Захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Споживання такої води може викликати розлади травлення, діарею, нудоту чи навіть харчові отруєння.
  • Алергічних реакцій. Спори водоростей можуть спричиняти алергію, викликаючи висипання на шкірі або проблеми з диханням.
  • Проблем зі шкірою. Контакт з такою водою може призвести до подразнень шкіри або висипань, особливо у людей з чутливою шкірою.
  • Астми та респіраторних проблем. Деякі мікроорганізми можуть впливати на дихальні шляхи, спричиняючи астму або погіршення стану у людей з хронічними респіраторними захворюваннями.

Артезіанська вода, що доставляється в упакованих бутлях, не містить органічних домішок, оскільки проходить кілька етапів очищення та герметично упакована. У побутових умовах зелений наліт на стінках ємностей з'являється лише через порушення правил зберігання води.

Що необхідно зробити для видалення «зелені» в бутлі?

Щоб позбутися «зелені» у воді, недостатньо просто замінити тару. Водорості можуть осідати на стінках бутля 11, 18,9, 19 літрів й потім розмножуватись у кулері або помпі. Якщо вода стала зеленою, необхідно ретельно очистити тару:

  1. Приготуйте дезінфекційний розчин для знезараження. Для цього можна використовувати перекис водню або спеціальні засоби. Для очищення обов'язково одягати захисні рукавички.
  2. Якщо вода використовувалась в кулері, то відключіть його від електромережі й злийте залишки води з гарячого та холодного крана.
  3. Обробіть розчином зовнішні поверхні корпусу.
  4. Налийте розчин всередину тари. Якщо це кулер, лийте аж доки рідина не покриє інжектор кулера. Через пів години злийте, відкривши обидва крани.
  5. Ретельно промийте бутель великою кількістю чистої води.

Якщо ви дотримуєтеся всіх цих рекомендацій, але вода все одно зеленіє, подумайте про зміну постачальника. Можливо, виробник не дотримується гігієнічних норм при розливі продукції та не проводить своєчасну дезінфекцію обладнання й тари. Крім того, на ринку можуть бути підробки артезіанської води.

Як запобігти позеленінню бутильованої води?

Можна уникнути псування води, якщо дотримуватись наступних правил:

  1. Вибирайте артезіанську бутильовану воду в полікарбонатних пляшках 11, 18,9, 19 літрів (на їх дні ви знайдете цифру 7). Температура обробки вища за ПЕТ, що дає більш ефективну дезінфекцію.
  2. Зберігайте пляшки з водою в місцях, захищених від пилу та прямого сонячного світла.
  3. Пляшка з питною водою має бути герметично закрита, щоб запобігти потраплянню мікроорганізмів з повітря.
  4. Не зберігайте бутлі з водою біля нагрівальних приладів.
  5. Зберігайте воду в температурному діапазоні від +4 до +20 градусів, найкраще в холодильнику, але не вище 25 градусів.
  6. Не використовуйте бутлі для питної води для інших рідин, якщо вони будуть використовуватися для води, і не зберігайте в них водопровідну воду.
  7. У разі появи зеленого нальоту на пляшці, замініть воду й почистіть тару негайно.
  8. Використовуйте якісні аксесуари для бутлів.

 

Пам’ятайте: вода не лише приносить нам здоров'я, але і відображає наші звички. Тому візьміть на озброєння ці прості правила, щоб вода у вашій пляшці залишилась не тільки прозорою, а й корисною, зберігаючи всі свої природні властивості.

Камеко Тимофій

Автор статті: Камеко Тимофій

Дата публікації: 31 січня 2025 року